PERSONALITATEA ZAMFIR DUMITRESCU


Pictorul Zamfir Dumitrescu s-a nascut la 15 aprilie 1946, in Bucuresti, Romania, intr-o familie de intelectuali. Parintii lui locuiau la acea data in casa de la numarul 18 de pe strada Caimatei, intr-un vechi cartier bucurestean, mai tarziu mutandu-se in cartierul Cotroceni, unde pictorul locuieste si in prezent.

Mama sa Margareta, (nascuta Eckert), descendenta a unui austriac si a unei elvetience, Francisc Eckert si Clara Filk, avea cultura muzicala si inclinatii artistice, dar a ales sa urmeze cursurile Academiei Nationale de Educatie Fizica din Bucuresti, Romania.

Tatal, Dumitru Dumitrescu are statutul si datele unui savant: academician, doctor docent in stiinte fizico-matematice la Gottingen, inginer diplomat al Institutului Politehnic din Bucuresti, al Scolii Superioare de Aeronautica, Paris, al Scolii Superioare de Electricitate, Paris, fiind si Licentiat al Universitatii din Bucuresti, in Matematici, in Drept, in Litere si Filozofie. A fost ales secretar general al Academiei Romane in mandatul 1963-1967.

Dupa absolvirea prestigiosului liceu Spiru Haret din Bucuresti, Zamfir Dumitrescu a ales artele frumoase, pictura. Nu a uitat insa, cuvintele tatalui sau, care, atunci cand i-a cerut sfatul intrebandu-l ce sa aleaga intre inginerie si pictura, l-a lasat sa decida singur, dar a adaugat "un inginer mediocru, chiar si unul prost isi gasesc de lucru si nu mor de foame, pe cand de un pictor mediocru sau de unul prost nu are nevoie nimeni".

Face parte, alaturi de Stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu, Cornel Antonescu, Wanda Mihuleac, Victor Teodorov, Mihai Buculei, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Florin Codre, Ovidiu Buba si Tereza Panelli din generatia de aur a Institutului de Arta Plastica "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, Romania, generatie despre care, se poate spune ca a intrat deja in istoria artei.

Inca din timpul studentiei, ca ucenic al maestrului Corneliu Baba, pictura devine pentru Zamfir Dumitrescu modul sau de viata, un alt fel de a explora si a intelege lumea.

Un punct de reper pentru viata artistica a pictorului Zamfir Dumitrescu, pentru personalitatea sa, este Norvegia, tara in care un deceniu si jumatate s-a simtit ca in propria sa patrie. In aceasta perioada a pictat si a expus atat in Norvegia cat si in Suedia. Onoarea de a fi ales pentru a face portretele monarhilor Norvegiei si ai Suediei dovedeste, in acelasi timp, ca atat patria lui Grieg cat si cea a lui Strindberg l-au adoptat si l-au apreciat pentru arta sa.

Zamfir Dumitrescu i-a pictat atat pe MS Regele Olav al V-lea, MS Regele Harald al V-lea, MS Regina Sonja, monarhi ai Norvegiei, cat si pe MS Regele Carl al XVI-lea Gustaf, MS Regina Silvia, monarhi ai Suediei, dar si pe Nicolae Ceausescu si familia sa. Au fost comenzi oficiale, pe care artistul le-a considerat si le-a abordat ca pe adevarate provocari pentru pictura sa, pentru arta portretului.

Pictor, profesor universitar doctor, deputat, Zamfir Dumitrescu este in primul rand unul din intelectualii de exceptie ai Romaniei - genealogia sa arata ca este la a cincea generatie de intelectuali - intelectual desavarsit, in continua desavarsire.


Navigheaza folosind cuvintele cheie de mai jos:
(c)2008 Toate drepturile rezervate Zamfir Dumitrescu
Developed by  CREATIVE DATANETWORK
Biografie|Portofoliu|Media center|Evenimente|Contact