APRECIERI CRITICE, REFLECTII
"The artist is an awful man;

He does not do the things he can;

He does the things he can not do;

And we attend the private view.""Fereasta lui Alberti", odata deschisa, a supus pictura secolelor urmatoare unui neincetat balans intre cele doua esente definitorii ale sale: realitatea naturii, a lumii tridimensionale si realitatea imaginii bidimensionale.

Pictura poate sugera iluzia spatiului, ca o prelungire a realitatii fizice; ea ramane totusi o suprafata plana, marcata de datele specifice ale panoului cu doua dimensiuni.

A opta pentru una din aceste variante, este in fond o problema mai mult sau mai putin nuantata, de perspectiva, o stiinta (sau o arta?) atat de bine cunoscuta incat neglijam sa ne mai ocupam de ea.

Zamfir Dumitrescu"Formatia mea artistica se intemeiaza pe invatamintele celor vechi. Am fost studentul lui Corneliu Baba si tin la mare pret armonia culorilor, sonoritatea nuantelor, caracterul muzical al picturii in ulei. Traind un fel de regret romantic, multi pictori tineri se detaseaza de pictura prin pictura. O detasare necesara, fiindca modificandu-se atat de mult cadrul pe care-l locuim imaginile traditionale isi cauta obligatoriu, un loc in muzeu, inlocuite de altele noi, proprii vremii."

Zamfir Dumitrescu, in ziarul "Informatia Bucurestiului", 28 octombrie 1972"...ZAMFIR DUMITRESCU a dovedit o disciplina riguroasa in munca, lucru care l-a ajutat de fiecare data sa duca cu succes la capat ceea ce si-a propus... Bagajul sau intelectual, sensibilitatea, intuitia artistica, fantezia creatoare, toate aceste calitati ce il ajuta sa-si contureze personalitatea artistica sunt completate de o tenacitate impresionanta, un tact interesant de urmarit si de luat ca exemplu, un grad mare de luciditate in ceea ce vrea sa realizeze avand in acelasi timp clar si imaginea complexa a drumului ce are de parcurs si a scopului final..."

Corneliu Baba - 1970"...Poate primul lucru care atrage atentia privitorului in pictura lui ZAMFIR DUMITRESCU este extrema claritate a compozitiei. Imaginile sale sunt construite impecabil, cu o mana sigura care nu sovaie. Se simte imediat ca la expresia definitiva s-a ajuns dupa o suita de elaborari mentale in care toate detaliile si-au precizat treptat functia si semnificatia. Ne aflam, fara indoiala, in fata unui pictor inteligent, care pe langa faptul ca stie sa speculeze efectele materiei, stie sa inchege ansambluri armonice, unde ideea sa prevaleze discret asupra sentimentului. Inseamna aceasta oare ca pictura lui ZAMFIR DUMITRESCU are o doza de celebritate care tinde sa se impuna in detrimentul emotiei directe si spontane? Raspunsul la aceasta intrebare este destul de complex si poate fi dat corect, credem, doar dupa o familiarizare anume cu opera pictorului.

Trebuie tinut cont mai intai de faptul ca ZAMFIR DUMITRESCU are o cultura vizuala care depaseste cu mult sfera contactului constant cu operele de arta. Trebuie tinut apoi cont de faptul ca aceasta cultura vizuala s-a grefat organic pe o instructie temeinica in diferite domenii ale disciplinelor umaniste. El este, cum se spune cu o expresie critica (devenita loc comun), un artist cult..."

Grigore Arbore - 1980Un caz negresit mai complex e acela al lui Zamfir Dumitrescu. (Galeria Orizont) Autor al unor interesante lucrari de teorie a picturii, artistul e consecvent cu sine in fiecare opera de pictura pe care o infatiseaza publicului. Pentru el realismul imaginii nu inseamna doar o ilustrare a unei predispozitii temperamentale; el e, fara indoiala, un constructor al imaginii care se ordoneaza rational pe o armatura puternica. Dar aceasta e consecinta unei atente analize a universului ce se infatiseaza privirii sale si caruia Zamfir Dumitrescu ii cauta sensurile interioare.

S-a vorbit si nu fara temei, despre romantismul temperamentului acestui artist al unei inflexibile precizii a notatiei picturale. Impresia mea e ca, pe masura evolutiei sale, el izbuteste sa-si stapaneasca aceste impulsuri si sa le supuna unei logici riguroase a constructiei.

Dan Grigorescu, in ziarul "Romania libera", 18 mai 1987


Navigheaza folosind cuvintele cheie de mai jos:
(c)2008 Toate drepturile rezervate Zamfir Dumitrescu
Developed by  CREATIVE DATANETWORK
Biografie|Portofoliu|Media center|Evenimente|Contact